TS - Data lomailee 18 - 28.7.2024!

Täällä blogikirjoituksissani yksi vanhoista artikkeleista on "Windows 10 on täällä" - sen olen kirjoittanut melkeinpä kymmenen vuotta sitten.

Tuolloin monen tietokoneessa oli Windows 7 ja uuteen käyttöjärjestelmään siirtyminen pelotti ja epäilytti. Muistan miten seiskaan oli saatavissa sellainenkin ohjelma joka esti pysyvästi kympin päivittymisen.  Toisinaan päivittäminen tapahtuikin käyttäjän estoista huolimatta, aamulla saattoi konetta avatessa ollakin yllätys - entinen käyttöjärjestelmä oli päivittynyt kymppiin. Niitä sitten kehuttiin rikkaalla suomen kielellä ja palautettiin vanhaa järjestelmää takaisin.Vuonna 2015 Microsoft ilmoitti, että kymppi olisi viimeinen Windows. Käyttöjärjestelmää päivitettäisiin noin puolivuosittain ilmestyvällä ominaisuuspäivityksellä. Kymppi esitteli monia linuxista tunnettuja ominaisuuksia ja tämä "rolling release" -ajattelu oli yksi niistä; ei uutta käyttöjärjestelmää vaan ominaisuuspäivitys joka korjaisi bugeja ja tietenkin esittelisi uusia ominaisuuksia. Joitain vuosia näitä ominaisuuspäivityksiä tulikin, kunnes määrä väheni kertaan vuodessa ja viime vuonna (-22) Microsoft ilmoitti että 22H2 jää kympin osalta viimeiseksi.

Vaikka ensisijainen käyttöjärjestelmävalintani on linux, niin kymppi windowsien joukossa on ollut monilla tavoin hyvä. Olen asentanut satoja kymppejä sen ilmestymisen jälkeen ja osaan sen vaikka silmät sidottuina. Monet harjoittelijatkin näinä vuosina on saanut oppia TS-Datan tavan asentaa winukka, se tehdään kerta toisensa jälkeen samalla tavalla. Vain sillä tavalla toimittamamme koneet ovat samankaltaisia. No mutta kymppiä olen tykännyt käyttää, kuten varmasti monet muutkin tietokoneen ruudun edessä viihtyvät ympäri maailmaa. 

Kympin elinkaari on tulossa hiljaa tien päähän; Kuten jo aiemmin mainittu niin 22H2 jää viimeiseksi versioksi, seiskaa tai kasia ei voi enää päivittää aktivoiduksi kympiksi ns. ilmainen päivitysoikeus on päättynyt. Ja koko käyttöjärjestelmä on tulossa elinkaarensa päähän lokakuussa 2025, pl. tietyt enterprise/lts versiot.
Windows 10:n myynti päättyy tammikuussa 2024.

Windows 11 on paljon kuin kymppi, mutta silti erilainen. Sitä ei voi asentaa mihin tahansa koneeseen ja yllätys, yllätys, se myös vaatii koneelta paljon enemmän resursseja mitä edeltäjänsä. Tiedän että on olemassa "kikkakolmonen" jolla 11 voidaan asentaa ei -yhteensopivaan rautaan, mutta Microsoft on kertonut mm. että tällaiset koneet jäävät ilman päivityksiä. Edustamani yritys ei tarjoa 11 -käyttöjärjestelmää muussa kuin varmasti yhteensopivissa koneissa, harrastustoiminta erikseen. 

Palataan lopuksi kymppiin - vielä on aikaa pari vuotta käyttää tuttua ja turvallista käyttöjärjestelmää. Siinä ajassa uudempikin ehkä kypsyy paremmaksi, tai kuka tietää mitä ne siellä Microsoftilla saavat tässä vielä päähänsä.

Terveisin Tomi

Katso tästä lisätietoa Microsoftin sivuilta


TS-Data aukioloajat 2024

Arkisin 9 - 16:30 (tai sopimuksen mukaan)
Lauantai ja sunnuntai suljettu


29.3. - 2.4. Suljettu
11. - 12.4 Suljettu

18. - 28.7.2024 Kesäloma

Puhelin: 010 212 2770

Whatsapp: whatsapp gcec4d6921 640 
 
Email: tomi.suovanen [a] ts-data.fi

Kokemäen TS-Data instagramissa Kokemäen TS-Data facebookissa


Käyntiosoite:
Skaffarinkatu 14
32800 KOKEMÄKI

Laskutusosoite:

Verkkolaskuosoite 003722368324
Operaattoritunnus 003726044706
Operaattori Netbox Finland Oy

Paperilaskut:
Vuorenpääntie 5
32810 PEIPOHJA

tai sähköpostilla: invoices [a] ts-data.fi

Y-Tunnus:
2236832-4

Olemme Kokemäen Yrittäjät ry:n jäsen. Kokemäen Yrittäjät ry on Suomen Yrittäjien paikallisyhdistys.